meble kuchenne zielonka

gatunek działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego (np. restauracji, barów, stołówek itp.). Również zdolność przyrządzania tudzież podawania otawa w oparciu o fachową wiedzę kulinarną. Gastronomia owo i mądrość o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu otawa, komponowaniu posiłków, o tradycjach kulinarnych a zwyczajach oraz obyczajach związanych spośród jedzeniem. Przywrócenie – karczma gastronomiczny, w którym spożycie odbywa się obok stolikach, najczęściej z obsługą kelnerską.
meble kuchenne wołomin
W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zamówienie, produkowane głównie z surowców (rzadziej spośród półproduktów a gotowych potraw). Wybór uzupełniają napoje zimne oraz gorące, alkohole, wyroby cukiernicze tudzież towary handlowe (papierosy, słodycze itp.). Restauracje notorycznie posiadają stosowny aż do charakteru obiektu wystrój wnętrz i specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa). Na domiar tego restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np. dancingi), dodatkowe (np. catering), przygotowane są aż do organizowania przyjęć okolicznościowych zaś obsługi grup.

Istnieje moc zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych otawa i napojów, np. pizzerie, karczmy. gospoda gastronomiczny, specjalizującego się w przyrządzaniu tudzież serwowaniu pizzy. Bywa owo również lokalizacja spotkań towarzyskich. Przygoda karczm w Polsce datuje się od wczesnego średniowiecza tudzież związana jest spośród prawem propinacji. Pierwotnie stanowiły własność władcy, kto nadawał priorytet ich prowadzenia zakonom, rycerstwu, zaś w okresie kolonizacji na niemal niemieckim sołtysom sprowadzającym osadników. Odkąd 1494 obowiązywało akt prawny propinacyjne, zastrzegające monopol sprzedaży trunków gwoli właścicieli wiosek. Od momentu tego czasu zły uczynek natomiast miody dotychczasowy spośród karczem systematycznie wypierane za pomocą wódkę.
meble kuchenne rembertów
Dla zwiększenia dochodów wprowadzano nacisk propinacyjny nakazujący chłopom sprawunki napojów alkoholowych w karczmach wyznaczonych przy użyciu właścicieli majątków tudzież tzw. „narzuty”, inaczej obowiązek kupowania trunków po cenie narzuconej przy użyciu dwory.

Do XVIII wieku karczmy, głównie drewniane, stawiano niedaleko głównych traktach, nierzadko na rozstajach dróg, na przedmieściach miast, w rynkach miasteczek i we wsiach.

Początkowo głównym pomieszczeniem karczmy była duża izba szynkowa, potem powiększano je o pokoje zajezdne natomiast stajnie a wozownie (stan). Cyklicznie bryła budynku wyposażona była w ganki zaś podcienia natomiast zwieńczona dachem polskim. W okresie klasycyzmu, w karczmach murowanych, charakterystycznymi elementami architektonicznymi wcześniejszy portyki zaś ryzality.
meble kuchenne kobyłka
W Polsce występowały głównie 2. typy karczm:

rzadziej spotykana na planie litery T, gdzie postać usytuowany jest prostopadle aż do budynku mieszkalnego na osi sieni przejazdowej
na planie prostokąta – stan na przedłużeniu części mieszkalnej, z wjazdem odkąd okolica szczytowej dzięki podsienie.